Vpřová panenka glazovaný medem a sušeným ovocem

Nov 20, 2025by Lucie Leblon
Recept | Vpřová panenka recept, inspirace na vanoce 2025 | I

Rafinovaný sladko-slaný recept od Oliviers&Co

Jídlo, které je zároveň lahodné i rafinované, kde filet mignon získává sladkokyselou chuť díky medu, octu z maracuji a praženému sušenému ovoci. Pozvánka k jemnosti a úniku z reality.

Počet
4 osob

Pracovní doba
20min

Celkový čas
15min

🌿 U Oliviers&Co

2 lžíce vánočního olivového oleje

3 lžíce levandulového medu

2 lžíce hruškového konfit

2 lžíce ovocného octa z maracuji

Směs pepřů

🛒 Na trhu

700 g vepřové panenky

3 šalotky

1 litr polotučného mléka

1 cibule

2 jablka

1 malá bulva celeru

30 g sušeného ovoce (lískové ořechy, mandle, kešu ořechy, rozinky)

Recept | Vepřová panenka glazovaná medem a sušeným ovocem – gurmánský recept Oliviers&Co

Postup

Předehřejte troubu na 180 °C.

Oloupejte celer, jablko a cibuli.

Celer nakrájejte na 4 části a každou část nakrájejte na plátky o tloušťce 5 mm.

Celer osmahněte na olivovém oleji, přidejte cibuli a nakrájené jablko.

Lehce osolte, opepřete směsí pepře a často míchejte, aby se ingredience lehce zbarvily.

Zakryjte a nechte 15 minut vařit na středním ohni.

Nakrájejte filet mignon na 3 cm medailonky.

Opečte z každé strany v kastrolu s olivovým olejem, přidejte nakrájenou šalotku.

Nechte zlatavě opéct, přidejte med, aby se karamelizoval, a poté podlijte octem z maracuji a sklenicí vody.

Vařte 15 minut pod pokličkou.

Přidejte hruškové konfité a směs celeru a jablek, nechte odpočinout mimo oheň, aby se maso nasáklo.

Opražte sušené ovoce (kromě rozinek) a přidejte ho k masu. Podávejte teplé.

Poradenství a doprovodné služby

Podávejte nakrájené na plátky a polité karamelovou šťávou.

Podávejte s domácím pyré, pečenou zeleninou nebo jemnými bramborami.

Na závěr přidejte několik sušených plodů pro křupavý kontrast.

 

Bon apetit ! 🫶