Polyfenoly, antioxidanty a olivový olej: Lepší jídlo pro lepší život

28. 7. 2025by Lucie Leblon

Polyfenoly v olivovém oleji: Zdravotní přínosy a výběr bohatých olejů

Polyfenoly, antioxidanty a oxidační stres: Proč o nich tolik mluvíme?

V posledních letech se polyfenoly, antioxidanty a oxidační stres staly klíčovými tématy při diskusi o výživě a prevenci nemocí. Ve společnosti Oliviers & co Prague vidíme rostoucí zájem o tyto sloučeniny během našich výměn s našimi zákazníky, kteří se zajímají o potraviny.

Extra panenský olivový olej bohatý na polyfenoly

Pokud hledáte vysoce kvalitní olivový olej přirozeně bohatý na polyfenoly, zde jsou některé z našich nejlepších referencí:

Extra panenský olivový olej Extraverte – 594 mg/kg

Extra panenský olivový olej Affiorato – 451 mg/kg

Extra panenský olivový olej Sabino Leone – 612 mg/kg

Extra panenský olivový olej sabor d'oro – 440 mg/kg

Extra panenský olivový l'éclatante – 558 mg/kg

Extra panenský olivový olej la bastide de laval – 483 mg/kg

Poznámka: Kvalitní extra panenský olivový olej obvykle obsahuje mezi 250 a 500 mg

fenolických sloučenin na kilogram

Pochopení polyfenolů a jejich role v našem zdraví

Co je polyfenol?

Polyfenoly jsou silné antioxidanty, které se nacházejí v mnoha rostlinách, včetně ovoce, zeleniny, semen a samozřejmě, olivy. Pomáhají chránit krevní lipidy před oxidací, což z nich činí cenné spojence v prevenci mnoha chronických onemocnění.

Oxidační stres: Nerovnováha k monitorování

Oxidační stres nastává, když tělo produkuje příliš mnoho volných radikálů – nestabilní molekuly – bez dostatečného množství antioxidantů, které je neutralizují. Výsledek: Poškození buněk, které může podporovat rozvoj onemocnění, jako je rakovina, kardiovaskulární poruchy, diabetes typu 2 nebo určité formy demence a artritidy.

Tento jev bychom mohli porovnat s „rezavou“, která se pomalu usazuje v našich buňkách.

Antioxidanty: Přirozená obrana

Antioxidanty mají za úkol neutralizovat volné radikály, čímž chrání buňky, DNA a bílkoviny těla. Přirozeně se nacházejí v naší stravě - zejména v ovoci, zelenině, bylinách, koření a rostlinných olejích - a hrají klíčovou roli při zpomalování buněčného stárnutí a snižování rizika zánětlivých onemocnění.

Výzkum dále zkoumá komplexní interakce mezi antioxidanty, polyfenoly a dalšími biologickými molekulami. Ale jedna věc je jistá: Jejich pravidelná konzumace je prospěšná pro zdraví.

Kvalita a čerstvost: Klíče k prospěšnému olivovému oleji

Evropská unie oficiálně uznává výhody polyfenolů v olivovém oleji: Za předpokladu, že obsahuje nejméně 250 mg/kg, extra panenský olivový olej může legálně tvrdit, že pomáhá chránit krevní lipidy před oxidačním stresem. (pro denní spotřebu 20 g ).

Koncentrace polyfenolů se však může lišit v závislosti na:

Terroir a odrůdy oliv

Metody pěstování a extrakce

Přepravní a skladovací podmínky

 

💡obsah polyfenolu se měří při plnění do lahví, ale časem se snižuje, zejména pokud je olej vystaven teplu, světlu nebo vzduchu.

Naše tipy pro zachování bohatosti oleje:

  • Uchovávejte jej na chladném místě a mimo dosah světla
  • Láhev vždy pečlivě uzavřete
  • Vyhněte se průhledným nádobám nebo přímému slunečnímu záření
  • konzumujte je čerstvé, abyste maximalizovali jeho výhody

Olivový olej: Nutriční výhody a kulinářské potěšení

V Oliviers & co věříme, že chutná kuchyně může být také prospěšná pro zdraví. Extra panenský olivový olej bohatý na polyfenoly nejen podmaňuje vaše nádobí: Také pomáhá posílit přirozenou obranyschopnost vašeho těla.

Podle výživových doporučení jsou rostlinné oleje, jako je olivový olej nebo řepkový olej, upřednostňovány před živočišnými tuky. Poskytují esenciální mastné kyseliny, chrání srdce a jsou udržitelnější z hlediska životního prostředí.

Dobrý olivový olej je mnohem víc než jen koření: Je to základní zdravotní složka středomořské stravy.

Používejte ho s mírou, ale pravidelně:

  • Na salátech nebo grilované zelenině
  • Ve vašich polévkách, jogurtech nebo domácích omáčkách
  • S chlebem, prostě

Další přírodní zdroje polyfenolů

Pokud chcete obohatit svou stravu o polyfenoly, zaměřte se na rozmanitost rostlin. Zde jsou některé potraviny bohaté na tyto sloučeniny:

Tuky

Extra panenský olivový olej

Lněný olej, tmavý sezam, avokádo

 

Zelenina

Špenát, brokolice, artyčoky, cibule, mrkev, celer

Ovoce

Citrusové plody, jablka, olivy, hrozny, červené ovoce (borůvky, jahody, třešně...)

Granátové jablko, švestky, arónské bobule, avokádo, broskve, meruňky

 

Obiloviny, luštěniny a semena

Čočka, cizrna, fazole, quinoa, hnědá rýže, oves

Lněné semínko, vlašské ořechy, mandle, lískové ořechy

 

Koření a bylinky

Oregano, kurkuma, skořice, zázvor, tymián, rozmarýn, šalvěj, máta

Nápoje

Zelený čaj, káva, červené víno (s mírou)