Novoroční menu! Šampaňské a občerstvení k novoročnímu přípitku a slavnostní novoroční pokrmy

20. 12. 2025by Lucie Leblon
Inspirace | nový rok recepty 2026 | Oliviers&Co

V České republice se 1. ledna v poledne tradičně vysílá novoroční projev prezidenta republiky.

Již po desetiletí si mnoho rodin najde čas, aby tento projev sledovalo společně, často po novoročním obědě. Prezident v něm shrnuje uplynulý rok a sdílí svá přání i priority pro rok nadcházející. Jde o slavnostní a klidný okamžik, který symbolicky otevírá nový rok.

Zatímco posloucháme projev, obvykle hýčkáme své hosty jednoduchými a chutnými občerstvením, které obvykle zahrnuje křupavé italské sušenky s lahodnými tapenádami a delikátními pomazánkami, výběr těch nejlepších jedlých oliv a vychlazených bublinek.

Crémant d'Alsace 

Shromáždili jsme naše oblíbené tapas delikatesy právě zde – nemusíte dělat nic jiného, než dát bublinky do lednice🍾

Produkt | tapas delikatesy | Oliviers&Co

Po novoročním proslovu samozřejmě následuje skvělé jídlo. Zde najdete trochu inspirace v podobě některých z našich nejoblíbenějších slavnostních receptů.

Možná budete mít chuť zařadit jeden nebo více z nich do svého novoročního menu.

1. Klasické ústřice Gillardeau s šampaňským octem

Recept | Klasické ústřice Gillardeau | Oliviers&Co
Klasický předkrm podáváme s naším gurmánským šampaňským octem, který je vyroben z pravého šampaňského, a samozřejmě podáváme bublinky ve sklenicích.

2. Rillette z tresky nebo hejka s maracujou

Recept | Rillette z tresky nebo hejka | Oliviersandco

Tento jednoduchý recept je velkým hitem na Nový rok! Rillette lze připravit s předstihem a nechat vychladit, dokud nebude servírována. Ochutíme ji lahodným, jemným novoročním treskou s vynikajícím vánočním olejem a gurmánským octem s maracujou a tymiánem.

Najděte recept na rybí rillette z novoroční tresky zde

3. Sametově jemná polévka z kořenové zeleniny s lanýži

Recept | Krémová polévka z celeru s lanýži | Oliviers&Co

Rozmazlujeme naše hosty a naše chuťové buňky touto luxusní, sametově jemnou polévkou z kořenové zeleniny, dochucenou Bylým lanýžovým olejem a letními lanýži, které umocňují chuť kořenové zeleniny.

Recept lze připravit jak s celerem, tak s topinamburem.

Recept na sametově jemnou polévku z kořenové zeleniny s lanýži najdete zde.

4. Citronový koláč s karamelizovanou meringou, šampaňským octem a citronovým olejem

Recept | Citronový koláč s karamelizovanou meringou, šampaňským octem a citronovým olejem | Oliviers&Co

Uh, jak se těšíme, až vám naservírujeme tuto luxusní krásku! Hedvábně jemný citronový krém na křupavém tartu, přelitý karamelizovanou meringou, pokapanou šampaňským octem a citronovým olejem 🍾🍋

Geniální zakončení poslední večeře tohoto roku.

Bon appétit a bonne année 2026! 👩🏻🍳👨🏻🍳