Citronový koláč s karamelizovanou meringou, šampaňským octem a citronovým olejem

Zde je neuvěřitelně krásný a sofistikovaný recept, který je ideální na zakončení večeře s přáteli 🍾
A nejlepší na tom je, že se dá připravit předem. Koláč můžete připravit den předem a večer už jen dodělat finální úpravy.
Citronový koláč je naplněn lahodnou domácí citronovou krémovou náplní a pokrytý spálenou meringou, šampaňským octem a citronovým olejem.
|
Počet 10 osob |
Pracovní doba |
Celkový čas |
Složení
Těsto
230 g pšeničné mouky
60 g moučkového cukru
Špetka soli
140 g studeného másla
1 vejce
Tvarohová náplň
2 vejce
2 meruňky
130 g cukru
1,5 dl citronové šťávy
Kůra z 1/2 citronu
2 lžičky kukuřičného škrobu
70 g studeného másla
Meruňkový krém
4 pasterizované bílky/128 g
220 g cukru
2 lžičky kukuřičného škrobu
1 lžička vanilkového prášku/cukru, např. tento od Mette Ravn
2 lžičky šampaňského octa
Poleva
4 lžičky citronového oleje
2 lžičky šampaňského octa

Postup
Začněte s těstem. V misce smíchejte mouku, moučkový cukr a sůl.
Máslo nakrájejte na malé kostičky a prsty ho promíchejte s ostatními ingrediencemi v misce, až vznikne směs připomínající strouhanku.
Vejce rozšlehejte v samostatné misce a přidávejte je po troškách, dokud těsto nezačne držet pohromadě.
Těsto vytvarujte do koule, zabalte do fólie nebo mrazicího sáčku a dejte na 30 minut do lednice.
Mezitím připravte citronový krém. V malém hrnci smíchejte vejce, žloutky, cukr, citronovou šťávu, citronovou kůru a kukuřičný škrob.
Za stálého míchání pomalu vařte, dokud směs nezhoustne (může to trvat několik minut), a poté ji odstavte z ohně.
Máslo nakrájejte na malé kousky, přidávejte je po troškách a míchejte do krému, dokud není krémový a hladký.
Přeceďte do misky a dejte do chladničky.
Nyní upečte těsto. Předehřejte troubu na 180 stupňů horkovzdušného pečení.
Vymastěte formu na koláč (Ø24) a vyválejte těsto na tloušťku asi 0,5 cm. Vložte těsto do formy na koláč a ořízněte ho tak, aby mělo ostré okraje. Těsto propíchněte vidličkou, vložte do něj kus pečícího papíru a nasypte na něj rýži, suché fazole nebo podobné suroviny, aby těsto zůstalo na dně.
Těsto nejprve pečte naslepo 20 minut, poté odstraňte papír na pečení a rýži/fazole a pečte dalších asi 8 minut, dokud není tmavé a zlatavé. Nechte ho úplně vychladnout.
Položte těsto na servírovací talíř a rozetřete na něj citronovou marmeládu. Vložte do lednice a mezitím připravte meringu.
Vyšlehejte bílky do měkkých špiček. Trvá to asi 4–5 minut.
Pokračujte v šlehání a každých 15 sekund přidávejte po 1 lžíci cukru. To také trvá asi 4-5 minut.
Poté přidejte kukuřičný škrob, vanilkový prášek/cukr a šampaňský ocet a šlehejte ještě pár minut, dokud není meringue tuhá a hladká.
Rozetřete meringu na koláč, ujistěte se, že je dostatečně vysoká, a vytvořte v meringu malé prohlubně, do kterých můžete nalít citronový olej a šampaňský ocet.
Nejprve však meringu opalte pomocí hořáku na crème brûlée a poté opatrně nalijte trochu citronového oleje a šampaňského octa do prohlubní.
Citronový koláč podávejte se sklenkou demi sec šumivého vína nebo šampaňského.
Bon appétit! 🫶

Důležité informace
Podávání a skladování: Těsto i citronovou náplň můžete připravit den předem a skladovat je odděleně v chladničce. Doporučujeme však nejprve „sestavit“ koláč a vyšlehat meringu co nejblíže k podávání. Lze to však udělat i 4–5 hodin předem.
Studené máslo: Je důležité, aby máslo, které používáte na těsto, bylo zcela studené, aby těsto nebylo při zpracování příliš měkké. Vyjměte ho proto z lednice 5 minut před použitím.