HOUBOVÁ POLÉVKA

24. 2. 2025by Lucie Leblon
HOUBOVA POLEVKA

O RECEPTU

Objevte svou divokou stránku a připravte si dnes k večeři lahodnou polévku z divokých hub. V doprovodu špičkového olivového oleje a oleje z oliv a bílých lanýžů jistě probudí vaše chuťové pohárky.

INGREDIENCE

Od Oliviers&Co
2 polévkové lžíce LA CLASSIQUE - EXTRA PANENSKÝ OLIVOVÝ OLEJ

OLIVOVÝ OLEJ S BÍLÝM LANÝŽEM

Na trhu
4 šálky směsi divokých hub, nahrubo nasekané
4 lžíce másla
2 stonky celeru, nakrájené
1 žlutá cibule, nasekaná
1 stroužek česneku, jemně nasekaný
1/4 šálku mouky
2 šálky hovězího vývaru
2 šálky plnotučného mléka
1 šálek lehké smetany
2 snítky tymiánu
1/4 šálku čerstvé petrželky, nasekané

REALIZACE

Ve velkém hrnci nebo holandské troubě rozpusťte máslo s olivovým olejem na středním ohni.

Přidejte nakrájený celer a cibuli a smažte je do změknutí, asi 3-4 minuty.

Přidejte houby a česnek a restujte, dokud houby nezčernají a nezměknou, poté je osolte a opepřete. Přidejte mouku a promíchejte, aby se zelenina rovnoměrně obalila.

Vařte dalších 4-5 minut a míchejte, aby se ze dna pánve uvolnily zkaramelizované kousky. Přidejte hovězí vývar a míchejte do zhoustnutí. Přiveďte k varu, pak snižte teplotu na středně nízkou, přidejte mléko a smetanu a promíchejte.

Přidejte snítky tymiánu a vařte 15 až 30 minut. 

Při podávání polévku pokapejte olivovým olejem z bílých lanýžů.