Vpřová panenka glazovaný medem a sušeným ovocem

Rafinovaný sladko-slaný recept od Oliviers&Co
Jídlo, které je zároveň lahodné i rafinované, kde filet mignon získává sladkokyselou chuť díky medu, octu z maracuji a praženému sušenému ovoci. Pozvánka k jemnosti a úniku z reality.
|
Počet 4 osob |
Pracovní doba |
Celkový čas |
🌿 U Oliviers&Co
2 lžíce vánočního olivového oleje
3 lžíce levandulového medu
2 lžíce hruškového konfit
2 lžíce ovocného octa z maracuji
🛒 Na trhu
700 g vepřové panenky
3 šalotky
1 litr polotučného mléka
1 cibule
2 jablka
1 malá bulva celeru
30 g sušeného ovoce (lískové ořechy, mandle, kešu ořechy, rozinky)

Postup
Předehřejte troubu na 180 °C.
Oloupejte celer, jablko a cibuli.
Celer nakrájejte na 4 části a každou část nakrájejte na plátky o tloušťce 5 mm.
Celer osmahněte na olivovém oleji, přidejte cibuli a nakrájené jablko.
Lehce osolte, opepřete směsí pepře a často míchejte, aby se ingredience lehce zbarvily.
Zakryjte a nechte 15 minut vařit na středním ohni.
Nakrájejte filet mignon na 3 cm medailonky.
Opečte z každé strany v kastrolu s olivovým olejem, přidejte nakrájenou šalotku.
Nechte zlatavě opéct, přidejte med, aby se karamelizoval, a poté podlijte octem z maracuji a sklenicí vody.
Vařte 15 minut pod pokličkou.
Přidejte hruškové konfité a směs celeru a jablek, nechte odpočinout mimo oheň, aby se maso nasáklo.
Opražte sušené ovoce (kromě rozinek) a přidejte ho k masu. Podávejte teplé.
Poradenství a doprovodné služby
Podávejte nakrájené na plátky a polité karamelovou šťávou.
Podávejte s domácím pyré, pečenou zeleninou nebo jemnými bramborami.
Na závěr přidejte několik sušených plodů pro křupavý kontrast.
Bon apetit ! 🫶