JAKÉ JSOU VÝHODY OLIVOVÉHO OLEJE?

Drahokam středomořské gastronomie, extra panenský olivový olej, je mnohem více než jen běžná kuchyňská ingredience. Je známý svými mnoha zdravotními přínosy, které jsou podloženy desítkami let vědeckého výzkumu. V tomto článku prozkoumáme důvody, proč by měl extra panenský olivový olej zaujímat významné místo ve vaší kuchyni a ve vašem každodenním jídelníčku.
Kardiovaskulární ochrana
Studie pravidelně prokazují příznivé účinky extra panenského olivového oleje na zdraví srdce. Výzkum publikovaný v Journal of the American College of Cardiology ukázal, že pravidelná konzumace extra panenského olivového oleje je spojena se sníženým rizikem ischemické choroby srdeční. Kromě toho mohou mononenasycené mastné kyseliny obsažené v olivovém oleji pomoci snížit hladinu LDL cholesterolu, často označovaného jako „špatný cholesterol“, a zároveň udržet hladinu HDL cholesterolu, tedy „dobrého cholesterolu“.
Protizánětlivé účinky
Extra panenský olivový olej je také známý svými silnými protizánětlivými účinky. Polyfenoly, které obsahuje, působí jako antioxidanty, chránící buňky před poškozením volnými radikály a tím snižující zánět v těle. Studie ukázaly, že pravidelná konzumace extra panenského olivového oleje může pomoci zmírnit příznaky zánětlivých onemocnění, jako je revmatoidní artritida.
Prevence rakoviny
Nedávné výzkumy naznačují, že extra panenský olivový olej může hrát roli v prevenci některých typů rakoviny. Studie provedená vědci z Univerzity v Navarře ve Španělsku odhalila, že konzumace extra panenského olivového oleje byla spojena se sníženým rizikem rakoviny prsu. Bioaktivní sloučeniny přítomné v olivovém oleji, jako je hydroxytyrosol, mohou mít ochranné účinky proti růstu nádorů.
Zlepšení mozkové funkce
Extra panenský olivový olej je rovněž prospěšný pro zdraví mozku. Studie ukázaly, že jeho pravidelná konzumace je spojena s lepší kognitivní funkcí a snížením rizika mentálního úpadku souvisejícího s věkem. Mononenasycené mastné kyseliny, které obsahuje, pomáhají udržovat zdraví mozkových buněk a podporovat správnou cirkulaci krve v mozku.
Extra panenský olivový olej je tedy mnohem víc než jen běžné dochucovadlo. Díky svým četným zdravotním přínosům je po staletí základním kamenem středomořské stravy. Pravidelným zařazením tohoto vzácného oleje do svého jídelníčku nejen potěšíte své chuťové buňky, ale také podpoříte své zdraví a celkovou pohodu.
Zdroje
Estruch, R., et al. (2018). Primary Prevention of Cardiovascular Disease with a Mediterranean Diet Supplemented with Extra-Virgin Olive Oil or Nuts. The New England Journal of Medicine.
Guasch-Ferré, M., et al. (2019). Olive Oil Consumption and Risk of Total and Cause-Specific Mortality: The SUN Project. Nutrients.
Keys, A. (1995). Mediterranean Diet and Public Health: Personal Reflections. The American Journal of Clinical Nutrition.
Martínez-González, M. Á., et al. (2013). Olive Oil Consumption and Risk of Breast Cancer in the SUN Cohort. BMC Cancer.
Valls-Pedret, C., et al. (2015). Polyphenol-Rich Foods in the Mediterranean Diet are Associated with Better Cognitive Function in Elderly Subjects at High Cardiovascular Risk. Journal of Alzheimer's Disease.